Rada hierarchov GKC sa zaoberala úlohami na nasledujúce obdobie

23.02.2010 Prešov

Prešov 23. februára (TASR) – Rada hierarchov Gréckokatolíckej cirkvi (GKC) sa zaoberala návrhom znenia Základného dokumentu Gréckokatolíckej metropolie sui iuris na Slovensku.
Riaditeľ Arcibiskupského úradu GKC Ľubomír Petrík dnes informoval TASR, že v tejto súvislosti na pondelkovom zasadnutí (22.2. ) v Prešove ustanovili spoločnú metropolitnú komisiu cirkevných právnikov, ktorá bude koncipovať jeho ustanovenia. Rovnako sa bude venovať redigovaniu slovenského prekladu Kódexu kánonov východných cirkví.
\"Tento dokument obsahuje základné charakteristiky Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku v súvislosti s jej registráciou na Ministerstve kultúry SR. Jeho aktualizácia odzrkadľuje nové kánonické usporiadanie GKC na Slovensku, \" vysvetlil Petrík.
Na piatom stretnutí najvyšších predstaviteľov gréckokatolíckej metropolie sa po prvý raz zúčastnil apoštolský nuncius na Slovensku, arcibiskup Mario Giordana. Podľa neho je táto cirkev vnútorne veľmi živá, plná úprimnej viery, ktorá má svoj základ v utrpení minulých generácií a v obetovaní života mnohých osôb, ako znamenie ich vernosti, čo sa dnes prejavuje napríklad aj pri liturgických sláveniach.
\"Členovia Rady hierarchov na stretnutí ocenili štedrosť a obetavosť veriacich, ktorí aj napriek kríze preukázali pri zbierke pre zemetrasením postihnuté Haiti skutočnú kresťanskú lásku. V Gréckokatolíckej metropolii na Slovensku sa na tento účel vyzbieralo vyše 68.000 eur, \" konštatoval Petrík.
Prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak predstavil projekt stavby chrámov s kapacitou 126 miest na sedenie, s možnosťou priestorov aj pre pastoračné centrum alebo farský byt. Tieto objekty by mohli vybudovať v lokalitách, kde chrámy chýbajú. Ide o kanadský spôsob stavby z dreva, ktorá si nevyžiada vysoké finančné náklady.
Rada hierarchov sa rovnako zaoberala prípravou podujatí Dňa rodiny, ktoré sú naplánované na mesiac máj. Okrem toho prebrali aj záležitosti ohľadom organizovania Metropolitnej púte Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku do Sanktuária Božieho milosrdenstva v Krakove, ktorá sa uskutoční 15. mája 2010.
 

Vyberte región